|
2024-02-19 21:17:46, hétfő
|
|
|
A C-vitamin szinte az egyetlen olyan vitamin, amely majdnem mindegyik zöldségben és gyümölcsben fellelhető. Ezt a vitamint fogyasztja egyébként az emberek többsége is. Illetve erről a vitaminról tudnak talán a legtöbbet. Miért is olyan népszerű ez a vitamin az emberek körében és miért is olyan fontos, hogy rendszeresen bevigyük a szervezetünkbe?
A C-vitamin rendszeres pótlása azért is olyan kulcsfontosságú, mivel egy vízben oldódó vitaminról van szó, amely a vizelettel ürül ki a szervezetünkből.
A C-vitaminnal kapcsolatban sok kutatás folyt és folyik mind a mai napig. A kutatók azt állapították meg, hogy ahogy öregszünk, úgy a C-vitamin nemcsak az eddig ismert pozitív hatásait fejti ki, hanem az izomtömeg fenntartásában is nagy segítségünkre lehet.
Ez a vitamin kulcsszerepet játszik a sejtjeink és szöveteink egészségének megőrzésében, hiszen nagyfokú védelmet biztosít a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben.
A C-vitamin még az agy egészségét is javítani tudja, hiszen nagyfokú védelmet biztosít a kognitív hanyatlással szemben.
Ez a vízben oldódó vitamin segít megnövelni a szervezet védekezőképességét a fertőzések ellen. Segíti a sebek gyógyulását és megtámogatja a hegszövet kialakulását.
A C-vitamin erősíti és javítja a porcokat, a csontokat és a fogakat, illetve nagy szerepe van a vas felszívódásában is. Egyes tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy azon emberek körében, akik rendszeresen fogyasztanak C-vitamint, sokkal kevesebb az esélye az influenza és a megfázás kialakulásának.
A a C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így rendszeresen pótolnunk szükséges, hogy ne alakuljon ki hiány a szervezetben. A gyümölcsökben és a zöldségekben gazdag étrend a legjobb módja annak, hogy elegendő C-vitamint juttassunk a szervezetünkbe. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök a következők: görögdinnye, bogyós gyümölcsök - áfonya, eper, ribizli -, ananász, papaja, mangó, sárgadinnye, citrom, narancs, mandarin.
Zöldségek, amelyek gazdag forrásai ennek a vitaminnak: brokkoli, karfiol, spenót, kelbimbó, zöld leveles zöldségek. Minél több ilyen jellegű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál kisebb az esélye a C-vitamin-hiány kialakulásának.
Nemcsak a C-vitamin segíthet a porcok egészségének javításában, hanem egyes táplálékok is alkalmasak erre a feladatra, például a narancs. A narancs is tartalmaz C-vitamint, amely segít a kollagén újraépítésében, a sejtek gyógyulásában, ami tovább segíti a porcok regenerációját és védelmét. A C-vitaminban gazdag táplálékok ugyanezt az előnyt nyújtják, mint maga a déligyümölcs.
A gránátalma segít a szervezetnek azon anyagok előállításában, amelyek védik a porcot.
A porc regenerációja és a porckopás tüneteinek enyhítése szempontjából számos tanulmány utal arra, hogy a zöld tea vegyületei - mint a katekinek és a polifenolok - szintén fontosak lehetnek a porc védelmében és helyreállításában.
Ahhoz, hogy a szervezetbe hialuronsavat vigyünk be, szükség van magnéziumra is. A két tápanyag ugyanis nagyon hatékonyan tud együttműködni. Ennek érdekében fogyasszunk magnéziumban gazdag táplálékokat, mint például dió, szezámmag, mandula vagy brazil dió.
A K-vitamin elengedhetetlen a csontok és ízületek egészségéhez. Ez a vitamin is sok táplálékban megtalálható, többek között a káposztában, a spenótban, a brokkoliban, a kelkáposztában.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: felszívódásában, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, szervezetünkből, kelkáposztában, előállításában, kialakulásának, újraépítésében, szervezetünkbe, regenerációját, fenntartásában, károsodásokkal, gyümölcsökben, kulcsszerepet, regenerációja, hialuronsavat, gyógyulásában, segítségünkre, szempontjából, együttműködni, szervezetben, egészségének, déligyümölcs, szervezetnek, rendszeresen, zöldségekben, egészségéhez, kapcsolatban, megőrzésében, hanyatlással, magnéziumban, állapították, megtámogatja, fogyasztanak, megtalálható, kialakulását, egyetlen olyan, vitamint fogyasztja, emberek többsége, vitaminról tudnak, emberek körében, vízben oldódó, vizelettel ürül, eddig ismert, izomtömeg fenntartásában, vitamin kulcsszerepet, szabad gyökök, kognitív hanyatlással, fertőzések ellen, sebek gyógyulását, hegszövet kialakulását, megfázás kialakulásának,
|
|
|
|
egyetlen olyan, vitamint fogyasztja, emberek többsége, vitaminról tudnak, emberek körében, vízben oldódó, vizelettel ürül, eddig ismert, izomtömeg fenntartásában, vitamin kulcsszerepet, szabad gyökök, kognitív hanyatlással, fertőzések ellen, sebek gyógyulását, hegszövet kialakulását, megfázás kialakulásának, zöldségekben gazdag, legjobb módja, porcok egészségének, kollagén újraépítésében, sejtek gyógyulásában, porcok regenerációját, előnyt nyújtják, gránátalma segít, szervezetnek azon, porc regenerációja, porckopás tüneteinek, polifenolok –, porc védelmében, szervezetbe hialuronsavat, felszívódásában, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, szervezetünkből, kelkáposztában, előállításában, kialakulásának, újraépítésében, szervezetünkbe, regenerációját, fenntartásában, károsodásokkal, gyümölcsökben, kulcsszerepet, regenerációja, hialuronsavat, gyógyulásában, segítségünkre, szempontjából, együttműködni, szervezetben, egészségének, déligyümölcs, szervezetnek, rendszeresen, zöldségekben, egészségéhez, kapcsolatban, megőrzésében, hanyatlással, magnéziumban, állapították, megtámogatja, fogyasztanak, megtalálható, kialakulását, táplálékokat, görögdinnye, javításában, tanulmányok, sárgadinnye, gyógyulását, fogyasztunk, szervezetbe, gyümölcsben, polifenolok, fogyasszunk, táplálékban, brokkoliban, káposztában, magnéziumra, védelmében, vitaminról, vitaminnal, táplálékok, hatékonyan, fertőzések, zöldségben, szöveteink, egészségét, megnövelni, tüneteinek, fellelhető, fogyasztja, vegyületei, következők, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3550
- e Hét: 28441
- e Hónap: 59927
- e Év: 264628
|
|
|